Våra behandlingar

Här nedan kan du se ett urval av de behandlingar vi utför.

Akut tandvård

Service är viktigt för oss och ibland är det bråttom! Har du tandvärk eller andra akuta problem hjälper vi dig så snabbt vi kan – oftast samma dag!

Helgfria vardagar: Ring klinikens telefon på 0910-10741

Helgdagar: Ring klinikens telefon på 0910-10741 för hänvisning till jourhavande tandläkare (gäller hos oss registrerade patienter).

Patienter som tidigare inte besökt oss kommer att hänvisas till Folktandvårdens jour.

Tandimplantat

Tandimplantat är en väl beprövad metod för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Vi utför hela behandlingen på kliniken, från bedömning till färdig konstruktion. Vi jobbar uteslutande med världsledande STRAUMANN-implantat.

I komplicerade fall kan vi även utföra virtuellt planerade operationer med en kirurgisk operationsguide. Detta gör att vi innan operation i ett datorprogram kan bestämma precis vart vi ska placera tandimplantatet i käkbenet. Detta kräver en skikt-röntgenbild samt en 3d-scanning av tänderna.

Behandlingsgång:

  1. Underöskning: Vi bedömer möjligheterna till tandimplantat. Faktorer som kan påverka är mängd och kvalitet på käkbenet. Oftast är “vanliga” röntgenbilder som tas hos tandläkaren tillräckliga, men i specifika fall kan en tomografi-undersökning vara nödvändig (skiktröntgen).
  2. Operation: Skruven eller skruvarna opereras in i käkbenet under vanlig tandläkarbedövning. Efterbesvären varierar men är i de allra flesta fall lindriga. Cirka 2 veckor efter operation görs en kontroll och stygn avlägsnas. Skruven lämnas nu ytterligare 5-10 veckor för inläkning i benet.
  3. Scanning/Avtryck: Samtliga tänder scannas av med hjälp av en 3d-kamera. Underlaget skickas till vårat tandtekniska lab som tillverkar specialanpassade tänder.
  4. Utlämning: Tanden / tänderna sätts fast och är färdiga att tugga med.

Estetisk tandvård

Ibland kan det finnas önskemål om att göra utseende-mässiga förändringar i munnen.

I varje enskilt fall behöver man diskutera önskemål och vad som är möjligt att göra med olika behandlingar. Fyllningar, blekning, skalfasader & tandreglering är några sådana behandlingar, och ibland kan en kombination av dessa krävas för att uppnå ett lyckat resultat.

Kronor & Bryggor

När en tand går sönder och skadan är omfattande är ibland det bästa alternativet att göra en krona.

Behandlingen innebär att tanden slipas till varefter tänderna fotas av med en 3d-kamera. Kronan tillverkas sedan individuellt för dig av en tandtekniker.

En brygga görs när man vill ersätta en eller flera tänder, och man kan enkelt säga att en brygga är flera kronor som sitter ihop. Tillvägagångsättet liknar det vid en krona.

Normalt krävs 2 besök för dessa typer av behandlingar.

Tandlossning

Hos vår Tandhygienist Elisabeth får du bland annat hjälp att motverka inflammation i tandköttet och tandlossning.

Tandhygienisten gör undersökningar, tar bort tandsten, missfärgningar och plack. Tandhygienisten ger dig dessutom information och tips på hur du bäst sköter dina tänder hemma för att förebygga besvär och sjukdomar.

För att få bort tandstenen används olika verktyg. Dels ett handinstrument som tandhygienisten använder för att skrapa längs roten eller tandkronan. Ibland avlägsnas tandsten med hjälp av ett ultraljudsverktyg, som med hjälp av små vibrationer avlägsnar tandsten. Vid tandstensborttagning med ultraljudsspets, kan det ila lite under borttagningen av tandstenen.

I slutet av behandlingen poleras dina tänder med pasta som förfinar ytan och gör den slät, detta gör det svårare för bakterier att fästa.

Käkledsbesvär

Ont i käkled/käkmuskulatur eller ett omfattande slitage på tänderna kan vara tecken tandgnissling.

Ibland är en bettskena ett bra första behandlingsalternativ, och ibland vid mera komplex problematik kan en remiss till Specialist i Bettfysiologi (Klinisk Oral Fysiologi) vara nödvändig.

Tandblekning

Såhär går det till när du bleker dina tänder hos oss:

1. Konsultation om lämplighet att bleka tänderna i ditt individuella fall.

2. Avtryck eller 3d-scanning av tänderna varefter en tandtekniker tillverkar tunna plastskenor som är anpassade efter dina tänder.

3. Vi provar skenorna och instruerar hur de används tillsammans med den gel som bleker tänderna.

4. Du bleker hemma. Antalet gånger som behövs för att uppnå önskat resultat varierar.

Tandreglering

Vi utför viss typ av tandreglering med så kallade “Clear Aligners” (genomskinliga skenor). Kostnad 34 – 44.000:- beroende på om en eller två käkar behöver behandlas.

Boka en tid för konsultation och om denna behandling passar ditt bettfel. Kostnad: 2000:- (ingår en simulering över hur slutresultatet beräknas bli).

Vill du komma i kontakt med oss?

Lämna ett meddelande med en beskrivning av ditt ärende så kontaktar vi dig snarast möjligt

Kontakta oss

Plats

Trädgårdsgatan 8 4tr,
931 31 Skellefteå.

Samma ingång som Hotell Victoria, brevid Burmans Ur & Guld. Våning 4.

Öppettider

Mån: 07.30 – 18.00

Tis: 07.30 – 16.00

Ons: 07.30 – 16.00

Tor: 07.30 – 16.00

Fre: 07.30 – 12.00